Social media

Social media is een communicatie kanaal dat de laatste jaren een enorme hype is geworden waar veel gewone mensen gebruik van maken maar waar ook efficiënt mee omgegaan wordt door bedrijven.

Facebook

Facebook is eigenlijk de internationale versie van Hyves en is in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden in Nederland maar ook in de rest van de wereld. Het begin van Facebook begon op een campus van een universiteit dat gemaakt was door een van de studenten, eerst waren de leden allen lid van deze universiteit maar al gauw kwamen er meer leden bij van buitenaf. Op Facebook kan je vele foto's en filmpjes kwijt naar jouw eigen keuze, deze kunnen ook verdeeld worden in albums. Verder is het mogelijk om veel persoonlijke informatie te vermelden op je profiel zoals de relatie die je hebt of wanneer je geboren bent.

Bij Facebook kunnen er ook vrienden uitgenodigd worden die geaccepteerd moeten worden door de andere persoon. Jouw vrienden kunnen de foto's, filmpjes en andere activiteiten op Facebook 'liken' door middel van de 'vind ik leuk' knop. Er kunnen ook privé berichten verstuurd worden onder de gebruikers, dit kan met z'n 2en of in een grotere groepen, deze berichten worden ook vaker omgezet tot chat berichten omdat je nu bijna over online kunt zijn.

Twitter

Twitter is een social media platform waarbij de gebruikers hun gedachten kwijt kunnen, hierbij kunnen ook foto's toegevoegd worden. Vele internationale sterren maar ook Nederlandse politicus maken er veelvoudig gebruik van, zo kunnen ze eenvoudig hun gedachten of meningen delen met hun volgers.
Een twitter account kan privé gemaakt worden waardoor je als gebruiker een uitnodiging krijgt wanneer iemand je wilt volgen, wanneer je er voor kiest om je profiel openbaar te houden kan iedereen jouw 'tweets' lezen.

Path

Path is nog niet heel erg bekend onder Nederlandse gebruikers maar het kan vergeleken worden met Facebook, alleen dan in een rood jasje. Hier kunnen ook jouw ervaringen gedeeld worden met je vrienden. Een vriend toevoegen is simpel, maar hij of zij moet wel nog jouw uitnodiging goedkeuren. In de toekomst zullen we zeker meer te maken krijgen met dit platform

Instagram

Instagram is net Twitter maar dan met alleen maar foto's waarbij je een kleine beschrijving kan doen, tegenwoordig kan je ook mensen 'taggen' in de door jouw toegevoegde foto's. Jouw Instagram profiel kan worden afgeschermd en wanneer iemand jouw wilt volgen komt hier een aanvraag van. Wanneer jij iemand volgt betekent dat niet direct dat deze persoon jou terug volgt. Wanneer je een foto toevoegt via Instragram kan deze bewerkt worden met allerlei lichteffecten om zo een mooie foto te maken. Jouw volgers kunnen deze foto 'liken' door dubbel te klikken op de foto of door de 'vind ik leuk' knop te gebruiken.

LinkedIn

LinkedIn is een social media platform dat voornamelijk gebruikt wordt voor het bedrijfsleven. Leden van LinkedIn kunnen hier hun informatie over hun carrière kwijt en de skills waarover zij beschikken. Hou met LinkedIn je netwerk goed op de hoogte van wat je doet en wilt gaan doen, wie weet komt er wel een nieuwe en mooie carrièrekans uit.

Bedrijven en social media

Het zijn niet alleen maar gewone mensen die in hun vrije tijd bezig zijn met social media, steeds meer bedrijven hebben het voordeel ondervonden van social media en ze maken hier dan ook goed gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, hierbij kunnen ook pagina's aangemaakt worden waarvan je lid kunt worden, bedrijven maken via deze pagina's makkelijk reclame voor hun leden waardoor de reclame ook direct heel gericht is. Bedrijven plaatsen vaak ook een 'deel en win' actie op hun pagina, leden van de pagina kunnen het bericht delen en liken waardoor ook niet-leden de berichten zullen zien waardoor waarschijnlijk weer meer leden zullen komen.

Twitter wordt ook veel gebruikt door bedrijven, zo worden hier ook veel winacties opgezet die door middel van 'retweeten' gewonnen kunnen worden, hiermee wordt het bericht ook vanzelf door meerdere mensen gelezen.

Social media is voor bedrijven een gemakkelijke manier om reclame te maken maar ben er als ondernemer wel bewust van dat het wel wat tijd kost om een goed social media platform te onderhouden, de kosten van dit soort reclame gaat dan ook in de tijd van de werknemers zitten, maar het zal zich goed terug betalen als je er goed gebruik van maakt.